Blog

STIVEN SPILBERG

Postavio : Editor

STIVEN SPILBERG

(Izvršni producent)

Stiven Spilberg je većinski vlasnik studija DreamWorks. Zajedno sa svojom partnerkom Stejsi Snajder,  2009. godine, pridružio se grupaciji The Reliance Dhirubhai Anil Ambani Group i na taj način formirao novi DreamWorks. Ovaj novi entitet naslednik je kompanije Dream Works Studios, osnovane 1994. godine od strane Spilberga, Džefrija Kacenberga i Dejvida Gefrena kao pokušaj da osnuju novi Holivudski studio. U svojoj istoriji, DreamWorks ostvario je brojne uspehe i nagrade, među kojima su tri nagrade Oskara za najbolji film: Američka lepota (American Beauty), Gladijator (Gladiator) i Blistavi um (Beautiful Mind) (Gladijator i Blistavi um rađeni su u koprodukciji sa Universalom). Filmski studio DreamWorks dao je ostvarenja kao što su Transformersi (Transformers), Krug (The Ring), Suvišni izveštaj (Minority Report), Uhvati me ako možeš (Catch Me If You Can) i Njeni roditelji (Meet the Parents).

Jedan od najuspešnijih i najuticajnijih reditelja današnjice, radio je kao reditelj, producent ili izvršni  producent na finansijski najuspešnijim filmovima, poput Parka iz doba Jure (Jurassic Park) i I.T. Vanzemaljac (E.T. Extra-Terrestrial). Među njegovim brojnim nagradama nalaze se 3 nagrade Oskar, Oskar za najbolju režiju i najbolji film Šindlerova lista (Schindler's List) i Oskar za najbolji film Spasavanje redova Rajana (Saving Private Ryan). Godine 2008. režirao je bioskopski hit Indijana Džons i kraljevstvo kristalne lobanje (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull). Krajem 2011. pojavila su se još dva nova Spilbergova filma, Avanture Tintin: Tajna jednoroga (The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn), film u 3D rezoluciji, i Ratni konj (War Horse). Sa braćom Koen ostvario je saradnju radeći kao izvršni producent na njihovom poslednjem filmu, Čovek zvani hrabrost (True Grit), nominovanom za nagradu Oskar. Uskoro na bioskopskom repertoaru možemo očekivati tri filma na kojima je radio kao producent i izvršni producent: Super 8, reditelja J.J. Abramsa, Transformers 3 (Transformers: Dark of the Moon), Majkla Beja i Kauboji i vanzemaljci (Cowboys & Aliens), Jona Favroa.

Njegov prvi profesionalni rad na televiziji bilo je režiranje jednog od segmenata za pilot-epizodu serije Night Gallery, a zatim su usledile serije Kolumbo (Columbo), Marcus Welby iMD.Oduševljeni šefovi studija potpisali su sa njim ugovor za tri televizijska filma, a prvi je bio Dvoboj (Duel), nakon koga su usledila bioskopska ostvarenja Šugarlend ekspres (Sugarland Express) i Ajkula (Jaws).

Svoj najveći televizijski uspeh doživeo je radom kao izvršni producent na seriji Urgentni centar (ER), višestrukom dobitniku nagrade Emi. Spilbergove mini-serije Braća po oružju (Band of Brothers)i The Pacific takođe su dobitnici nagrade Emi za najbolje mini-serije. Pored rada na seriji INVAZIJA VANZEMALJACA, Spilberg je i izvršni producent na projektima Ujedinjene Države Tara (The United States of Tara), Tera Nova (Terra Nova) i Smeš (Smash).

Spilberg je veoma posvećen humanitarnom radu. Ceo prihod od filma Šindlerova lista (Schindler's List) iskoristio je kako bi osnovao The Righteous Persons Foundation. Fondaciju Shoah Visual History Foundation osniva 2005. godine kako bi napravio video-zapis svedočenja 52.000 preživelih iz holokausta.